Divider2

Over Plurale Tantum

Plurale Tantum is een gemengd kamerkoor voor jongeren tussen de 15 en 30 jaar en sinds 2014 een van de ensembles van de Nieuwe Veste. Kwaliteit en gezelligheid in het samen musiceren staan bij ons koor hoog in het vaandel.

Jeugdkamerkoor Plurale Tantum bestaat al sinds 1997, opgericht door Martijn van Beek, Ruben de Grauw, Lester Lardenoye, Geert Siefken en Annemarie van Geel. De naam Plurale Tantum betekent ‘altijd meervoud’ in het Latijn, want een koor moet immers uit meerdere leden bestaan. Het idee om een jeugdkamerkoor op te richten ontstond toen men er achter kwam dat een gemengd kamerkoor voor jongeren tussen de 15 en de 30 jaar in Breda en omgeving een unicum was. Door liefde voor zang, een ondernemende geest en een grote passie ontstond Plurale Tantum, zodat deze idealen een plekje konden krijgen en uit konden blinken. Zoveel jaren later blijkt wel dat dit concept nog steeds staat, want Plurale Tantum is nog steeds uniek in zijn soort.

Het koor bestaat uit zo’n vijftiental leden in de leeftijd van 15-30 jaar en iedere vrijdag avond repeteren wij van 19.30u – 21.30u in de Nieuwe Veste te Breda.
Na de repetitie gaan we vaak nog de stad in om wat te drinken en bij te kletsen. Zo waarborgen we als Plurale Tantum niet alleen onze kwaliteit, maar ook onze saamhorigheid.

Repertoire

Plurale Tantum zingt een breed scala aan muziek. We zingen meerstemmig en in verschillende talen, reikend van de vroege polyfonie tot hedendaagse muziek. De nadruk ligt op klassieke muziek uit de Middeleeuwen, Renaissance, Barok en Romantiek, maar ook Close Harmony, poparrangementen en andere moderne muziek komen voorbij. We zijn altijd op zoek naar nieuwe muzikale uitdagingen, dus ons repertoire breidt zich nog altijd uit.
De stukken variëren van 4-stemmig tot 8-stemmig en worden ook a capella gezongen.

Divider
Dirigent

Jasper van Oerle (1993) was tijdens zijn middelbare schooltijd lid van het Kempisch Kamerkoor o.l.v. Cees Wouters, waar hij kennismaakte met de schoonheid van het koorzingen. In dit koor was hij actief als koorlid (bas), pianist en partijrepetitor.

Jasper is in 2015 afgestudeerd aan de Academie voor Muziekeducatie (Fontys Hogeschool voor de Kunsten) in Tilburg. Tijdens deze opleiding heeft hij lessen ensembleleiding genoten van Hans van den Brand en Louis Buskens. Tijdens zijn vierde jaar was hij genomineerd voor de Jacques de Leeuw Prijs 2015 (categorie docerend).

Bij het Fontys Jazz Choir is Jasper sinds 2012 actief als koorzanger en vanaf 2015 als (assistent-) muzikaal leider. Dit koor heeft gouden medailles in de wacht gesleept op de World Choir Games (2014) en heeft vele podiumplekken behaald (Balk Topfestival 2016: 1e plaats). Jasper ontwikkelde hier zijn affiniteit met vocal-pop en vocal-jazz en zo heeft Jasper veel ervaring in zowel lichte als klassieke koormuziek. De derde plek van het Aarhus A capella Vocal Festival 2015 (Denemarken) werd behaald onder de muzikale leiding van Jasper. Daarnaast heeft het Fontys Jazz Choir zijn leiding deelgenomen aan het project “Big Blend” (mei 2015) in samenwerking met de Utrechtse Studenten Bigband en Eric Vloeimans.

Ook zingt hij in vocal-jazzkwartet Blend-in’4 met oud-studiegenoten, waar hij bas zingt, repetities leidt en arrangementen schrijft.

Tijdens zijn Master of Music (2015-2017) met als hoofdvak Theorie der Muziek heeft hij zich gespecialiseerd in de theorie van klassieke en lichte muziek en heeft hij zijn onderzoek ingericht naar het verzelfstandigen van individuele koorzangers. Jasper heeft in deze periode als muzikaal leider intensieve coaching genoten van Hans van den Brand en heeft daarnaast workshops gevolgd bij Jesper Holm, Katarina Henryson & Morthen Vinther (Real Group) en Jim Daus.

Sinds januari 2016 dirigeert Jasper Plurale Tantum. Naast zijn dirigentschap is hij ook actief binnen de Nieuwe Veste Breda als docent Muziektheorie en gehoortraining.

JasperDirigent2