Divider2

Over Plurale Tantum

Plurale Tantum is een gemengd kamerkoor voor jongeren tussen de 15 en 30 jaar en sinds 2014 een van de ensembles van de Nieuwe Veste. Kwaliteit en gezelligheid in het samen musiceren staan bij ons koor hoog in het vaandel.

Jeugdkamerkoor Plurale Tantum bestaat al sinds 1997, opgericht door Martijn van Beek, Ruben de Grauw, Lester Lardenoye, Geert Siefken en Annemarie van Geel. De naam Plurale Tantum betekent ‘altijd meervoud’ in het Latijn, want een koor moet immers uit meerdere leden bestaan. Het idee om een jeugdkamerkoor op te richten ontstond toen men er achter kwam dat een gemengd kamerkoor voor jongeren tussen de 15 en de 30 jaar in Breda en omgeving een unicum was. Door liefde voor zang, een ondernemende geest en een grote passie ontstond Plurale Tantum, zodat deze idealen een plekje konden krijgen en uit konden blinken. Zoveel jaren later blijkt wel dat dit concept nog steeds staat, want Plurale Tantum is nog steeds uniek in zijn soort.

Het koor bestaat uit zo’n vijftiental leden in de leeftijd van 15-30 jaar en iedere vrijdag avond repeteren wij van 19.45u – 21.45u in de Nieuwe Veste te Breda.
Na de repetitie gaan we vaak nog de stad in om wat te drinken en bij te kletsen. Zo waarborgen we als Plurale Tantum niet alleen onze kwaliteit, maar ook onze saamhorigheid.

Repertoire

Plurale Tantum zingt een breed scala aan muziek. We zingen meerstemmig en in verschillende talen, reikend van de vroege polyfonie tot hedendaagse muziek. De nadruk ligt op klassieke muziek uit de Middeleeuwen, Renaissance, Barok en Romantiek, maar ook Close Harmony, poparrangementen en andere moderne muziek komen voorbij. We zijn altijd op zoek naar nieuwe muzikale uitdagingen, dus ons repertoire breidt zich nog altijd uit.
De stukken variëren van 4-stemmig tot 8-stemmig en worden ook a capella gezongen.

Divider

Dirigent

Sil van den Hout (1993) is een bevlogen dirigent die momenteel twee studies volgt aan het Tilburgse conservatorium: Docent Muziek en Koordirectie. Sinds september 2017 is hij betrokken bij Plurale Tantum. Daarnaast is hij dirigent van het Tilburgs Byzantijns koor en repetitor/tweede dirigent van het mannenkoor St Caecilia in Tilburg. Sil is zelf ook actief als zanger. Hij zong als bariton bij het Fontys Jazz Choir en krijgt momenteel zangles (klassiek) van Margriet van Reisen.

JasperDirigent2
Isabeau Bosscher Fotografie