Divider2

Ontstaan
De geschiedenis van Plurale Tantum begint in 1997, toen dit jeugdkamerkoor werd opgericht door Martijn van Beek, Ruben de Grauw, Lester Lardenoye, Geert Siefken en Annemarie van Geel. De naam Plurale Tantum betekent ‘altijd meervoud’ in het Latijn, want een koor moet immers uit meerdere leden bestaan. Het idee om een jeugdkamerkoor op te richten ontstond toen deze klassiek geschoolde jongeren er achter kwamen dat een gemengd kamerkoor voor jongeren tussen de 15 en de (toen nog) 25 jaar in Breda en omgeving een unicum was.
Door liefde voor zang, een ondernemende geest en een grote passie ontstond Plurale Tantum, zodat deze idealen een plekje konden krijgen en uit konden blinken. Zoveel jaren later blijkt wel dat dit concept nog steeds staat, want Plurale Tantum is nog steeds uniek in zijn soort.
Sinds 2000 viel het koor onder Stichting Muziekinstituut Breda en zodoende repeteerde zij ook in de Sacramentskerk te Breda. Sinds 2014 is Plurale Tantum echter onderdeel van de stichting Nieuwe Veste in Breda geworden en repeteert zij ook hier.

In de afgelopen jaren heeft het koor al heel wat bereikt. Nationale en internationale concoursen/concerten, evenementen en vieringen, noem het maar.
Een overzicht van elk jaar:

Geschiedenis1

2017
– Zomeravondconcert in de Waalse kerk onder leiding van Lucie Hillen.
– Toetreding van Sil van den Hout als dirigent.

2016
– Op donderdag 19 en zaterdag 21 mei 2016 nam Plurale Tantum deel aan twee spraakmakende concerten tijdens de Spanjaardsgatconcerten in Breda, onder leiding van Jasper van Oerle, in samenwerking met het Breda’s Festival Orkest (onderleiding van Frits Bayens) en andere zangers en zangeressen.
– Toetreding van Jasper van Oerle als dirigent.

2015
– In maart 2015 deed Plurale Tantum samen met het koor Cantabile en het schoolkoor van het Stedelijk Gymnasium Breda mee aan het Stabat Mater van Karl Jenkins, dat opgevoerd werd in de Grote Kerk van Breda. De koren werden begeleid door het orkest Eigenwijs onder leiding van Ad van Unen.
– In juli werd het afscheidsconcert voor de toenmalige dirigent Ruben de Grauw gegeven.

2014
Jeugdkamerkoor Plurale Tantum verlaat de Sacramentskerk en verhuisd naar de Nieuwe Veste.

2007/2008
In 2007/2008 vierde het koor zijn 10-jarig bestaan. In dat kader reisde het koor af naar Berlijn, alwaar ze enkele concerten gaven, zoals in de Gedächtniskirche en de Mariënkirche.

2006
In het voorjaar van 2006 kwam het koor, Youth Choir Univers Krasnoyarsk, in Nederland op bezoek. Zij hadden PT eerder uitgenodigd om in Siberië concerten te verzorgen. In samenwerking zijn er een aantal succesvolle concerten gegeven.

2004
Plurale Tantum kreeg een uitnodiging door de universiteit van Siberië voor het verzorgen van 4 concerten met westerse muziek in Krasnoyarsk ter ere van het 70-jarige bestaan van de Provincie Krasnoyarsk in oktober 2004.

2003
Plurale Tantum bracht i.s.m de wereldberoemde componist/dirigent John Rutter, orkest Camera Musicum Bredana en altsoliste Maghereth Beunders het Festival Feel The Spirit ten gehore.

2002
Lustrumreis naar Praag waar Plurale Tantum een drietal concerten organiseerde.

2000
– Zangmarathon van 2000 minuten in samenwerking met o.a Marco Bakker en Ernst Daniël Smid.
De marathon werd georganiseerd voor het behoud van de Sacramentskerk en voor het behalen van een record in het Guinness book of records. Deelname van 42 koren uit geheel Zuid-Nederland. Plurale Tantum zong hier “And so it Goes” (B. Joël, arr. B. Chilcott) waarin Marco Bakker de Bariton Solo vertolkte.
– Deelname Nationaal Jongerenkoren Festival te Rijsbergen. Plurale Tantum behaalde de 2e plaats bij de vakjury.
– Deelname aan het Llangollen International Musical Eisteddfod in Llangollen te Wales. Plurale Tantum vertegenwoordigde hier Nederland tijdens het wereldkampioenschap in de categorieën kamerkoren (8ste plaats) en jeugdkoren (10de plaats).
– Toetreding Muziekinstuut Breda. Hiertoe behoren het Sacramentskoor Breda (jongens en heren), Choralen van de Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk Breda, Kamerkoor I Buoni Antichi, Meisjeskoor Puellae Cantantes, dameskoor Accordando en Jeugdkamerkoor Plurale Tantum.

1999
– Nationaal Jongerenkoren Festival te Rijsbergen. Plurale Tantum behaalt zowel de 1e plaats bij de vakjury als bij de publieksjury.
– Deelname aan het muziekprogramma “Spirit, Muziek met Passie” van de KRO.

1998
– Deelname Nationaal Jongerenkoren Festival te Rijsbergen (Nederland). Plurale Tantum behaalt de 3e plaats bij de vakjury.
– Plurale Tantum neemt 2de prijs in ontvangst tijdens het nationaal korenfestival in Doelen, Rotterdam.

1997
In dit jaar is Plurale Tantum opgericht door Martijn van Beek, Ruben de Grauw, Lester Lardenoye, Geert Siefken en Annemarie van Geel.

Geschiedenis2